Publicerad den Lämna en kommentar

Dubbing?

Det här med dubbing tycker jag kan vara lite av en djungel. Inte alltid lätt att förstå olika dubbingars karaktärsdrag, även om man håller påsen i handen. Ofta är det först när man sitter vid städet och använder dubbingen som man lär känna den.

Av denna anledning tänkte jag försöka reda ut och förklara karaktärerna, skillnaderna och användningsområdena för de olika dubbingar Norrlandslaxen.com har att erbjuda.

Vad gäller tillverkningen av de olika alternativen, som säljs under varumärket NLX, så tillverkas de alla tre av samma tillverkare i USA. Det är en liten tillverkare som ger mig möjlighet att ”blanda” mina egna dubbingar, trots att det inte handlar om några jättevolymer. Grymt kul tycker jag 🙂

NLX erbjuder tre olika dubbingalternativ.

Exempel

Nedan försöker jag visa hur de olika alternativen ter sig vid användning. Alla exempel har jag dubbat på en NLX 1.8 Tube riggad med en NLX 3/1.8 Beads som stöd, för att försöka få det att se hyfsat ut.

Kan tillägga att det inte är lätt att få till bilderna, så att dubbingen återges till 100%.

NLX Custom Salmo Dubbing

Det här ser jag som min originaldubbing.

NLX Custom Salmo Dubbing är extremt lättdubbad, med långa fibrer i olika syntetmaterial. Varje färg har sin egna unika blandning med upp till 7 olika material/färger.

Det här är en dubbing som, till skillnad från många andra ”laxdubbingar”, INTE har maximalt med flash och glitter i sig. Visst har den flash så det räcker men den har även andra syntetmaterial med en fantastisk lyster, utan att vara skrikigt.

Detta ger en dubbing som ger bra lyster och transparens utan att dess flash tar över hela flugans karaktär. Perfekt när vattnet klarnat lite och man vill att flugan ska smyga sig på och överraska storlaxen.

Det här är en dubbing som, till skillnad från många andra ”laxdubbingar”, INTE har maximalt med flash och glitter sig.

NLX Custom Salmo dubbing

I exemplet på bilderna, har jag använt NLX Custom Salmo Dubbing i färgen ”Black Disco”. Dubbingen erbjuds i 12 olika färgalternativ*.

På den första bilden har jag dubbat den utan att borsta ut den någonting. Här får den ett kompaktare utseende men en del fibrer spretar ut.

På den andra bilden har jag borstat ut dubbingen ordentligt. Som ni kan se så går det jättebra att få rejäl volym på flugans kropp med hjälp av denna dubbing. Jättefin lyster utan att vara skränig.

Här kan du läsa om när jag binder en laxtub och använder NLX Custom Salmo Dubbing

NLX AH Flash/Dubbing

NLX AH Flash/Dubbing är en klassisk flash dubbing, tillverkad endast av tunn flashtinsel(angelhair) och kommer i 14 olika färger*, varav 3 med uv effekt.

Det här är den givna dubbingen till vårflugorna som ska fiskas i högt, kallt och färgat vatten, när man vill att flugan ska synas maximalt.

Något som gör att denna dubbing sticker ut lite är att tinselfibrerna är upp till 10cm långa. Detta gör dubbingen väldigt allsidig och användbar.

Klipp eller riv av stråna i kortare bitar, för en dubbing som är lite mindre spretig, eller använd den i sin fulla längd för en riktigt yvig kropp.

Det här är den givna dubbingen till vårflugorna som ska fiskas i högt, kallt och färgat vatten, när man vill att flugan ska synas maximalt.

nlx ah flash/dubbing

i bildexemplen har jag använt NLX AH Flash/Dubbing i färgen ”Copper”.

På första bilden har jag bara dubbat kroppen medan jag på andra bilden även har borstat ut fibrerna ordentligt.

Jag har här rivit av tinseln i 4-5cm längd innan jag dubbat på den. Detta ger en kropp med bra fyllighet och fint ljusgenomsläpp, trots att den är väldigt synlig i vattnet.

Som ni förstår så kan man, genom att justera fibrernas längd, bestämma hur yvig kroppen ska bli. Värt att tänka på är att man måste dubba mer ”slarvigt” desto längre fibrer man använder. Dubbar man för noggrant med långa fibrer så kan det bli svårt att borsta ut dem.

Personligen föredrar jag att dra ut några fibrer och binda in dem som vanligt flash, när jag vill ha dem riktigt långa och blanda in i hela vingens längd.

Här kan du läsa om när jag binder en öringtub och använder NLX AH Flash/Dubbing.

NLX Coarse Dubbing

NLX Coarse Dubbing är det senaste tillskottet i sortimentet.

Den här dubbingen skulle jag vilja kalla ”Icedub 2.0”. Lite samma stuk som Icedub men med en blandning av olika syntetmaterial och nyanser ger den betydligt mer djup och lyster.

Med liiite mer stadga i fibrerna, än t ex NLX Custom Salmo Dubbing, ger dubbing bra stöd åt vingen, om man bygger upp en liten kula för vingen att vila mot.

Färgmässigt så levereras denna i tre st UV alternativ samt nio lite mer jordnära alternativ, för alla typer av laxflugor. Dessa färger sitter dessutom som en smäck på dina öringtuber och streamers.

För Er som gillar puppmete, kan jag även rekommendera denna dubbing till Era nymfer o dyl.

Den här dubbingen skulle jag vilja kalla ”Icedub 2.0”.

nlx coarse dubbing

I exemplen har jag använt mig av NLX Coarse Dubbing i färgen ”Gold”. Även här visar jag i bilderna hur den ser ut före och efter jag borstat ut den.

Eftersom att denna dubbing har lite kortare fibrer än de två tidigare alternativen, så blir kroppen lite mindre yvig.

Märk väl att fiberlängden är fullt tillräcklig, både för att vara enkel att dubba samt att borsta ut för bra transparens.

Sammanfattning:

Här har vi nu tre bra dubbingalternativ till lax och öringflugorna. Oavsett vilken du väljer så kommer du att få en dubbing av hög kvalitet och till bra pris.

NLX Custom Salmo Dubbing är en favorit hos mig. Den är extremt lätt att dubba och att borsta ut. Den finns också i en rad med fina och användbara färger som är utformade för fisket i vattnen här uppe i norr, likväl som i övriga Skandinavien.

NLX AH Flash/Dubbing är dubbingen du ska ha om du ska binda ”vårvåfflor”. Helt tillverkad av flashmaterial, får man maximalt med glitter och synlighet.

NLX Coarse Dubbing är kanske den mest allround dubbingen av de tre alternativen. Denna fungerar lika bra till alla typer av laxflugor, som till streamers eller t o m nymfer.

Färger*

NLX Custom Salmo Dubbing: 24k Gold, Dark Gold, Black Evil, Black Disco, Baby Blue, Pretty Pearl, Chartreuse, Hot Orange, Burnt Orange, Midnight, Pimped Peacock, Deep Red

NLX AH Flash/Dubbing: Ammarnäs Gray, Golden Peacock, Holo Silver, Jet Black, Metallic Brown, Metallic Copper, Metallic Gold, Metallic Purple, Metallic Red, Pearl, Pink Lavender, UV Green, UV Pink, UV Yellow

NLX Coarse Dubbing: Black, Flame, Gold, Gray, Light Olive, Olive, Olive Gray, Pink, Red, UV Hot Orange, UV Hot Pink, UV Hot Yellow

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *